Dina favoriter
Laddar favoriter...

Klassisk äppelpaj

Att baka äppelpaj är väldigt tacksamt eftersom det finns så otroligt många olika sorter, som dessutom har olika skördetid. Det går att få tag på bra äpplen från sensommaren till långt in på vintern!

Ingredienser

PAJDEG
5 dl vetemjöl
2 1/2 msk strösocker
1/4 tsk flingsalt
1/2 tsk malen kanel
275 g kallt smör
5–7 msk iskallt vatten
ÄPPELFYLLNING
25 g smör
1 1/2 kg äpplen
1 dl strösocker
1/2 dl ljust muscovadosocker (hårt packat
i måttet)
2 msk färskpressad citronsaft
1 1/4 tsk malen kanel
1/4 tsk vaniljpulver
1/4 tsk flingsalt
2 msk vetemjöl
2 msk majsstärkelse
+ 2 tsk vetemjöl
2 tsk strösocker (att strö över pajbotten)

TILL PENSLING
1 ägg
1 msk mjölk
en nypa flingsalt
1 msk rårörsocker

Gör så här

Pajdeg

1. Blanda mjöl, socker, salt och kanel i en skål. Tärna smöret och tillsätt det till mjölblandningen. Nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.

2. Tillsätt kallt vatten (börja med den mindre mängden och öka på om degen känns för torr) och rör ihop med en gaffel. När du kan plocka upp en bit av degen och den håller ihop när du trycker ihop den, då har du tillsatt tillräckligt med vatten.

3. Lägg över degen på en bit plastfolie, platta ut degen något, slå in den i plastfolie och lägg i kylen i minst 1 timme, men gärna över natten.

Äppelfyllning

4. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i skivor.

5. Smält smöret i en stor kastrull (alla äpplen ska få plats!). Lägg i äpplena tillsammans med strösocker, muscovadosocker, citronsaft, kanel, vaniljpulver och salt och rör om försiktigt. Låt koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i 4–5 minuter eller tills äpplena mjuknat något och börjat släppa ifrån sig vätska. Rör om då och då.

6. Strö mjöl och majsstärkelse över, rör om på nytt och låt sjuda i ytterligare 2 minuter tills vätskan tjocknat något. Ta av från värmen och låt svalna helt.

Baka ut och grädda

7. Värm ugnen till 225°.

[step] Kavla ut lite mer än hälften av degen på en mjölad arbetsyta till 3–4 mm tjocklek. Klä en form med degen. Ställ in formen i kylen.

8. Kavla ut resten av degen till cirka 28 cm i diameter och skär i remsor med en kniv eller pizzaskärare.

9. Ta ut formen ur kylen. Blanda 2 tsk mjöl och 2 tsk socker i en liten skål och strö över botten av degen. Lägg i äpplena. Pensla kanterna med lite vatten. Lägg degremsorna ovanpå i ett korgmönster. Klipp bort överhänget men lämna cirka 3 cm runtom om du vill göra en dekorativ kant. Klipp annars bort överhänget men lämna ändå gärna några millimeter överhäng för att kanterna inte ska krympa för mycket. Ställ in hela pajen i frysen i 15 minuter.

10. Vispa ägg, mjölk och salt i en liten skål. Pensla pajen med äggblandningen och strö rårörsocker ovanpå.

11. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20 minuter, sänk sedan värmen till 175° och grädda i ytterligare 40 minuter tills fyllningen är bubblig. Om pajen ser ut att få för mycket färg mot slutet kan du lägga en bit aluminiumfolie eller bakplåtspapper över eller eventuellt bara runt kanterna. Ta ut och låt svalna helt. Servera gärna kolaglass eller vaniljglass till.

Recept och foto är hämtat ur boken Lomelinos pajer (Bonnier Fakta) av Linda Lomelino.
Betyg
1 röster
Vad tycker du?
Portioner
10 st

Vintips till maten

339601-400x800

Alambre

69 kr

Druvig, aningen bränd, mycket söt smak med inslag av fat, pomerans, sultanrussin, ljust muscovadosocker, torkade aprikoser,...

LÄS MER Beställ direkt

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA COOKIES