Dina favoriter
Laddar favoriter...

Kladdig chokladtårta med kola och sockersaltade hasselnötter

Ingredienser

Ingredienser: 

cirka 8 portioner

Kakan:
200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
200 g strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
smör och vetemjöl till fodring av formen

Sockersaltade hasselnötter:
80 g hasselnötskärnor
2 msk socker
1 tsk flingsalt

Kolasåsen:
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker

En lyxigare variant av den klassiska kladdkakan.

Kladdig chokladtårta med kola och sockersaltade hasselnötter är det perfekta avslutet på en middag eller som en lyxigare eftermiddagsfika. Servera gärna lättvispad grädde till.

Förberedelse och tillagning:

Smält smör och choklad i ett vattenbad eller i en plastbunke i mikron. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjölet med bakpulvret. Vispa först ner smöret och chokladen i äggvispet och blanda sedan ner mjölblandningen till en jämn smet.

Värm ugnen till 225°C. Smöra och mjöla en springform med en diameter om cirka 22 cm. Häll ner smeten och ugnsbaka i cirka 7 minuter tills ytan stelnat och fått lite färg. Kyl ner kakan och stjälp sedan upp den.

Rosta nötterna i en stekpanna på medelhög temperatur i cirka en minut. Häll på sockret och rör om tills det smält och blivit lätt brunt. Blanda ner flingsaltet, rör om och lägg upp nötterna på en tallrik och låt svalna.

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Koka upp, och koka i cirka 5 minuter tills kolan är 107°C. Häll upp kolan i en skål och låt den svalna något.

Bre ett lager av kolan ovanpå kakan och strö sedan över hasselnötterna.

Servering:

Servera chokladtårtan med lättvispad grädde och dekorera den eventuellt med lite färska bär eller frukt.

Betyg
0 röster
Vad tycker du?

Vintips till maten

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.