Dina favoriter
Laddar favoriter...

Halloumirårakor med syrad rödlök och basilikakräm

Ingredienser

Ingredienser
4-6  portioner (förrätt)

Halloumirårakor
4 portioner
200 gram halloumi
ca 500 gram potatis
(en liten nypa salt)
rikligt med smör och olja att steka i

Basilikakräm

ca 2,5 dl Turkisk yoghurt
1 mogen avokado
1 kruka basilika
0,5 msk olivolja
saften från 1/2 citron
salt/örtsalt

Syrad rödlök
1 stor rödlök
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten

Med lite riven halloumi i rårakorna blir de extra mättande och får en god sälta. Servera med syrlig rödlök och en len basilikakräm. Den syrade rödlöken gör du med fördel dagen innan rätten ska serveras.

Förberedelser & tillagning

Syrad rödlök
Löken gör du med fördel dagen innan servering. Skär rödlöken i så tunna skivor du kan. Koka upp ättikssprit, socker och vatten, rör om så att allt socker löses. Ta bort från värmen och lägg ner rödlöken i lagen. Låt svalna helt och ställ sedan kallt.

Basilikakräm
Mixa avokado, basilika, yoghurt och olivolja med en stavmixer. Smaka av med salt/örtsalt och citronsaft.  Ställt kallt fram till servering.

Halloumirårakorna
Värm ugnen till 125 grader.
Riv halloumi och potatis på ett rivjärn och blanda samman i en bunke. Extra salt brukar inte behövas då halloumin är så salt.
Hetta upp en panna med rikligt med smör och olja. Lägg i smeten efter önskad storlek och platta till med en stekspade. Det är lättare att steka ganska små rårakor och ett trevligare sätt att servera på om det är till en förrätt. Stek rårakorna på medelhög värme tills de har fått fin färg och verkar klara.
Lägg de färdiga rårakorna i en form/på en plåt i ugnen medan du steker färdigt de andra. Servera rårakorna varma med basilikakrämen, syrad rödlök och lite nymald svartpeppar.

Recept och foto: Hanna Rüter – Viva Vin & Matklubb

Betyg
0 röster
Vad tycker du?

Vintips till maten

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA