Grönsakspaj med fetaost

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/gronsakspaj-med-fetaost/

grönsakspaj med fetaost

Skriv ut receptet

4 port
Tid: ca 70 min
Ingredienser
Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl (eller hälften vetemjöl hälften grahamsmjöl)
2 msk vatten
Fyllning
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
150 g fetaost
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 paprikor (gärna en gul och en röd)
1 broccolihuvud
70 g färsk bladspenat

En smakrik grönsakspaj med fetaost. Perfekt att servera som en del av en buffé eller som en lättare sommarmiddag eller lunch. Till denna paj serverar vi gärna ett glas fräscht rosévin.

Tips! Vill du inte göra ditt eget pajskal går det bra att använda färdig pajdeg eller smördeg istället.

Förberedelser & tillagning

Pajdeg
1. Sätt ugnen på 225°C. Hacka eller mixa ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en smidig deg. Låt vila ca 30 min i kylen.

2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, nagga kanterna och botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Fyllning
1. Skölj och ansa broccolin. Skär av den grövsta delen av stocken. Bryt broccolin i små buketter och skär stocken i små bitar. Koka stocken i lättsaltat vatten ca 2 minuter lägg sedan i broccolibuketterna och sjud ytterligare 2 minuter. Häll av vattnet.

2. Skiva löken tunt. Finhacka vitlöken. Strimla paprikorna. Fräs mjukt i olja i en stekpanna. Blanda sist i bladspenaten och fräs någon minut till. Smaka av med salt, peppar och färska örter. Exempelvis timjan, rosmarin eller salvia. Lägg grönsaksfräset samt broccolin i pajskalet. Smula över fetaosten.

3. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll över grönsakerna. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat. Servera pajen med en fräsch sallad.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall

Vintips

HIGH KICK Rosé

Friskt och ljusrosa rosé från Fredrik Eklund.

Pris: 99 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 12,5%
Artnr: 79854

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!