Dina favoriter
Laddar favoriter...

Grillspett x 3

Underbara recept på tre olika typer av grillspett! Servera alla på samma gång eller välj en eller två typer av spett. Servera med dina egna favorittillbehör, kanske marinerade grönsaker, en bulgursallad, len yoghurtsås eller bara en stor sallad och pitabröd? Det perfekta vinvalet till den här rätten är ett fruktigt och smakrikt rosévin. Vinets fruktiga smak plockar fram och möter upp alla de olika smakerna vi hittar i rätten och balanserar den lilla hettan vi hittar i steek kebaben. Vinets pigga syra passar bra till rättens fräscha ingredienser - mynta, citron och ingefära!

69 kr
Leva Rosé har en frisk och fruktig smak av solmogna...

Ingredienser

Lammsjasjlyk
12 portioner
2 kg benfri lammstek
1 dl tunnskivad gul lök
1 msk finhackad vitlök
nymald svartpeppar
1 msk rödvinsvinäger
1 knippe persilja och några
selleriblad

Kabab halabi
6 portioner
1 kg mört lammkött –
ytterfilé, entrecote, mör stek
1 msk olivolja
2 fintärnade tomater
4 pitabröd
marinad
½ dl finhackad gul lök
½ msk milt paprikapulver
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Seek kabab
4–6 portioner
700 g lammfärs
1 dl finhackad lök
2 msk finhackad mynta
2 msk finhackad koriander
1 ägg
2 tsk ingefära
2 tsk vitlök
2 tsk pressad citron
1 tsk spiskummin
1 tsk garam masala
1 tsk chiliflakes
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
3–4 msk ghee

Gör så här

Sjasjlyk

1. Det klassiska kaukasiska grillspettet sjasjlyk är fantastiskt gott och görs på många olika vis. Vinägern och löken ger köttet en härlig friskhet.


2. Skär köttet i 2–3 centimeter tjocka tärningar och lägg dem i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna. Blanda noga och låt marinera över natten.


3. Trä köttbitarna på grillspett. Grilla på hög direkt värme 3–4 minuter per sida. Låt inte köttet bli torrt.

Kabab halabi

4. Det görs kebab i många länder och med olika kryddor. Det här är ett enkelt men mycket delikat recept från Syrien.


5. Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär lammet i 2–3 centimeter tjocka kuber. Lägg ner dem i marinaden. Låt stå kallt 4–12 timmar.


6. Låt marinaden rinna av i en kastrull. Trä lammbitarna på spett.


7. Sjud marinaden tillsammans med olivolja och tomathack. Kastrullen kan stå på grillen.


8. Grilla spetten på medelhög värme 7–8 minuter. Vänd ofta och grilla alla fyra sidor.


9.  Servera köttet i pitabröd och häll såsen över köttet.

Seek kabab

10. Det här är ett underbart recept på färsspett från Pakistan. Generös i smaksättningen: frisk, stark och blommig. Pensla gärna köttet med ghee, klarat smör från Kaukasus.


11. Blanda alla ingredienser i en bunke tills färsen precis börjar bli smetig.


12. Forma till ovala färsbitar. Trä dem på spett.


13. Grilla bitarna på direkt medelhög värme 3–4 minuter per sida.

 

Receptet är hämtat ut kokboken Grill : Bonniers stora bok om att grilla (Bonnier Fakta) av Jens Linder.  Bokens många recept är hämtade över hela klotet och är fylld av spännande smaker.
Betyg
2 röster
Vad tycker du?

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA COOKIES