Gräddig köttgryta med svamp och timjan

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/graddig-kottgryta-med-svamp-och-timjan/

recept gräddig köttgryta med svamp och timjan

Skriv ut receptet

4 portioner
Ingredienser
500 g nöt- eller viltkött
100 g bacon
3 gul lök
150 g champinjoner
några timjankvistar
4 msk vetemjöl
3 dl vatten
2 msk oxfond
2 dl grädde
1 dl rödvin
smör

Tillbehör:
Pressad potatis eller ris
Grönsallad

En gräddig köttgryta med svamp och timjan som du kan göra antingen på nöt eller vilt. Lika gott vilket som. Servera med pressad potatis eller ris och en grönsallad.

Förberedelser & tillagning

1.Skär köttet i 2×2 cm bitar. Strimla baconet. Dela svampen i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Fräs bacon, svamp och lök i en stor gryta tills allt fått färg. Ta upp och lägg åt sidan.

2. Lägg ner köttet och stek runt om tills allt kött fått fin färg, salta och peppra. Pudra över mjölet och rör om. Häll på vatten, vin och fond. Lägg även i timjankvistarna. Vätskan ska precis täcka köttet. Rör om ordentligt. Låt sedan grytan puttra på låg värme i cirka 2 timmar.

3. Blanda i svamp, bacon och lökfräset tillsammans med grädden. Koka upp och smaka av med timjan, salt och peppar.

Servera köttgrytan med pressad potatis eller kokt ris och gärna en grönsallad. Toppa med färsk timjan.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall

Vintips

iCastei Valpolicella Ripasso

Smakrik och nyanserad ripasso från vackra Valpolicella!

Pris: 125 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14%
Artnr: 22409

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!