Gnocchi med spenat och svamp

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/gnocchi-med-spenat-och-svamp/

Recept Gnocchi med spenat och svamp

Skriv ut receptet

Ingredienser
4 port
Gnocchi (om du vill göra själv)
800 g potatis (gärna mjölig)
2 ägg
ca 7 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 msk olivolja

Annars 500 g färdig gnocchi
250 g champinjoner
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
(1/2 röd chili eller 1 tsk chiliflakes)
100 g bladspenat
1 dl crème fraiche
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Parmesanost

Detta recept går lika bra att göra på färdigköpt som hemlagad Gnocchi. Men den ena varianten blir garanterat lite godare…

Förberedelser & tillagning

Gnocchi
Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Låt svalna. Lägg potatisen i en skål och mosa den, gärna med en potatispress om du har en sådan annars går det bra med en gaffel.

Blanda ner ägg, olja och salt. Blanda i hälften av mjölet och rör tills du har en deg. Fortsätt blanda i resten av mjölet tills du har fått en bra konsistens på degen. Mjuk och följsam men inte för kletig. Ev. behöver du blanda i mer mjöl efterhand.

Dela degen i fyra bitar. Forma varje bit till rullar ca 1 1/2 cm i diameter. Skär i 2 cm långa bitar, tryck till varje bit med en gaffel för det klassiska utseendet. Lägg på ett mjölat fat.
Gnocchi som blir över kan frysas in. Frys först in de styckevis, lägg sedan i en burk med lock i
frysen.

Koka upp lättsaltat vatten och lägg i gnocchi. När alla gnocchi har åkt upp till ytan är de färdiga, ca 3 minuter. Häll av i ett durkslag och blanda med lite olivolja.

Skiva champinjonerna. Finhacka lök, vitlök och chili. Stek svampen i en torr stekpanna tills den släpper sin vätska och får färg. Blanda i lök, vitlök, chili och 1 msk olivolja. Obs! Var lite försiktig med chilin så att rätten inte blir för stark, då kommer den inte passa lika bra till det röda vinet.
Sänk värmen och låt allt steka ihop några minuter.

Blanda i den kokta gnocchi och fräs tillsammans någon minut. Tillsätt crème fraiche och spenat. Låt puttra ca 1-2 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera gnocchin med färskriven parmesanost.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall

Vintips

Saint Auriol Chatelaine La Clape 375ml

Smakrikt och fylligt rött vin från södra Frankrike. KRAV-märkt!

Pris: 65 kr. 375 ml
Alkoholhalt: 14,5%
Artnr: 4500

Fisk minst en dag i veckan!

Vi gillar fisk och har massor av härliga fisk- och skaldjursrecept att bjuda på. Prova någon av dessa nästa gång du ska laga fisk.

Häng med oss på sociala medier!

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa spännande tävlingar och det senaste nytt inom vår vin- och matvärld!

Gillar du ekoviner?

Gillar du ekoviner och vegetarisk mat? Besök vår systersajt ekovin.se för att botanisera bland ekoviner och härliga vegetariska recept.

Gå med i Viva Vin & Matklubb