Glass med brynt smörkolasås och rostade hasselnötter

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/glass-med-brynt-smorkolasas-och-rostade-hasselnotter/

recept glass kolasås

Skriv ut receptet

Ingredienser
6 personer
Glass, vanilj- och chokladglass
2 dl hasselnötter
Kolasås med brynt smör
75 g smör
2 dl grädde
1,5 dl ljust muskovadosocker
1 krm salt

Varför gå över ån efter vatten? Nästan alla älskar glass så vi har valt att ha det som dessert på årets nyårsmeny. Med en kolasås med brynt smör och med krispigt rostade hasselnötter är du snabbt i glasshimlen.

Förberedelser & tillagning

Rosta hasselnötterna i ugnen på 200 grader tills de fått lite färg. Passa noga så att de inte bränns. Låt svalna och gnid sedan nötterna i en ren kökshandduk så att skalen ramlar av. Grovhacka sedan de skalade hasselnötterna. Ställ åt sidan.

Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull tills det doftar nötigt och är lätt brynt. Tillsätt grädde och socker och låt koka upp. Koka sedan kolasåsen på medelvärme under omrörning tills den fått lagom konsistens (runt 5 minuter). Tillsätt saltet och låt sedan svalna något innan servering.

Lägg upp glassen i kulor i coupeglas och häll sedan på den ljumna kolasåsen och toppa med rostade hasselnötter. Njut!

Recept & foto: Viva Vin & Matklubb

Vintips

Errázuriz Late Harvest Sauvignon Blanc

Sent skördad Sauvignon Blanc som med inslag av Gewurtztraminer och Viogner ger ett sött… Läs mer

Pris: 99 kr. 375 ml
Alkoholhalt: 12%
Artnr: 75039

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!