Dina favoriter
Laddar favoriter...

Flankstek med sparris och färsklök, citron- och dragonsmör samt gaffelmosad färskpotatis

Perfekta En rätt för köttälskarevarmrätten till midsommarmenyn! Tillaga på grillen eller i stekpanna och ugn. I glaset rekommenderar vi ett medelfylligt och kryddigt rött vin med fatkaraktär.

Ingredienser

1 bit flankstek a 600 g
250 g grön sparris
4 färsklökar
1 knippe körvel (alt annan god ört)
salt, svartpeppar och olivolja

Citron- och dragonsmör
125 g smör
1 1/2 tsk pressad citronjuice
3 msk finhackad dragon
salt

Gaffelmosad färskpotatis
400 g färskpotatis
1 1/2 dl creme fraiche

1. Lägg samtliga ingredienser till smöret och en nypa salt i en matberedare och mixa till ett ljusgrönt smör.

2. Strimla de gröna stjälkarna på färsklöken och lägg undan till den gaffelmosade potatisen. Skiva den vita delen av färsklöken. Ansa sparrisen och skiva i sneda 1/2-centimeters skivor.

3. Tvätta och koka potatisen i saltat vatten. Häll bort vattnet från potatisarna och låt de ånga av några minuter. Lägg ner creme fraichen och stjälkarna från färsklöken i potatiskastrullen. Mosa lätt med en träslev eller gaffel och smaka av med salt.

4. Salta och peppra flanksteken. Värm ugnen till 120 C eller tänd grillen (läs i vår grillguide hur du grillar flankstek som ett proffs). Värm en stekpanna med lite olivolja till högsta temperatur. Bryn flanksteken ca 2 minuter på varje sida till en fint brynt yta. Ugnsbaka den därefter ca 5-10 minuter tills kärntemperaturen är 53 C. Låt den vila på en skärbräda ca 10 minuter (så eftersteker den till ca 56-57 C).

5. Tranchera flanksteken precis före servering. Värm då även en stekpanna med lite olivolja till medeltemperatur och fräs sparrisen och löken ett par minuter tills de är mjuka. Smaka av med salt.

6. Servera flanksteken med den gaffelmosade färskpotatisen, grönsakerna och det goda smöret.

Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 10 min

Vintips till maten

442730-e1588018306679-552x800

Periquita Reserva

249 kr

Kryddig, mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av plommon, körsbär, kakao, mynta och vanilj. Serveras vid...

LÄS MER

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA