Dina favoriter
Laddar favoriter...

Flammkuchen, Tarte Flambée

Ingredienser

Ingredienser:
Deg:
25 g jäst
2 ½ dl ljummet vatten
ca 6 dl vetemjöl
1 tsk havssalt
1 msk olivolja
Fyllning:
2 silverlökar
1 msk smör till stekning
100 g varmrökt sidfläsk (eller bacon)
2 dl créme fraiche
100 gr gruyèreost

Flammkuchen eller tarte flambée är en pizzavariant som härstammar från Alsace och den närliggande regionen Schwarzwald. Tarte flambée betyder ungefär bakad i elden, det gäller helt enkelt att ha så varm ugn man kan för bästa resultat.

Förberedelser & tillagning:

Sätt på ugnen på 275° C. Lös jästen med ljummet vattnet, tillsätt olja och salt och arbeta in mjölet med maskin i ca 5 minuter. Låt jäsa i 30 minuter. Kavla ut degen tunt, använd gärna pastamaskin för att få den extra tunn.

Skala och skiva löken tunt, stek den i smör tills den har blivit glansig. Skär fläsket i tunna skivor. Bred ut créme fraiche jämt, toppa med lök, fläsk och riven gruyère, samt repad timjan.

Grädda mitt i ugnen till gyllene färg. Ca 6-8 minuter beroende på ugn. Har du en pizza- eller baksten så använd gärna den för extra krispig botten.

Recept: Bengt- Åke Hansson
Foto: Johan Lygrell

Betyg
4 röster
Vad tycker du?

Vintips till maten

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA