Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Festlig smörgåstårta

En smaskig smörgåstårta med lyxig garnityr av löjrom, skaldjur och lätt blancherade primörer som blir en fantastisk kalasrätt! Denna matiga smörgåstårta passar utmärkt till ett elegant mousserande vin med frisk syra och fin mineralitet som gifter sig med skaldjurens haviga ton.

Vintips till receptet
89 kr

Ingredienser

27 skivor vanligt vitt formbröd (1 jättefranska)
eller 9 skivor landgångsbröd
Skaldjursröra:
300 g räkor med skal
100 g kräftstjärtar
1 burk krabbkött (cirka 120 g)
2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 msk senap, gärna dijon
3 msk finhackad dill
4 msk finhackad persilja
rivet skal från 1 citron
salt och peppar ur kvarn
eventuellt några droppar pressad citron

Sparriskräm:
12 vita eller gröna sparrisar (cirka 600 g)
vatten + salt
2 dl crème fraiche eller smetana
½ tsk salt
½ tsk dijonsenap
svartpeppar ur kvarn

Färskosttopping:
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad dill
200 g naturell färskost

Till garnering:
4 vaktelägg (eller 2 kokta vanliga ägg)
3–4 gröna sparrisar
några små blomkålsbuketter
4–5 rädisor
10–15 skalade räkor
8 tunna skivor rökt eller rimmad lax
50 g löjrom
ätliga blommor
små fina salladsblad
1 dl edamamebönor

Gör så här

1. Skala räkorna till skaldjursröran och hacka stjärtarna grovt. Hacka även kräftstjärtar och krabbkött. Låt rinna av i ett durkslag.

2. Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap, örter och citronskal. Blanda ner de hackade skaldjuren och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

3. Skala sparrisarna till krämen och bryt av ändarna. Koka sparrisarna i 8–10 minuter i lättsaltat vatten (1 tsk salt per liter vatten). Ta upp och låt dem ånga av. Skär av knopparna och lite av stjälken (cirka 2 cm) och lägg åt sidan till garneringen av smörgåstårtan. Skär resten i tunna skivor som mixas i matberedare eller med stavmixer med resten av ingredienserna till en slät massa som får kallna.

4. Mixa olivolja, citronsaft och örter till toppingen. Lägg i färskosten och fortsätt mixa till en slät och fluffig kräm.

5. Koka vakteläggen i 6 minuter.

6. Förväll sparris, blomkål och rädisor i några minuter vardera i lättsaltat vatten. Kyl ner dem direkt i kallt vatten.

7. Skär bort kanterna på brödet och skär till det så att det passar i en springform – du får pussla lite. Bred ut skaldjursröran på bottenlagret. Lägg på ytterligare ett lager
bröd och bred ut sparriskrämen. Lägg på ett sista lager bröd.

8. Ta bort kanten på formen och täck tårtan med färskosttoppingen. Låt sedan tårtan stå övertäckt i kylen över natten.

9. Garnera tårtan med förvällda grönsaker, vaktelägg, räkor, lax, löjrom, blommor och blad.

 

Recept är tagit ur boken Semester av Jens Linder och Johanna Westman – Bonnier Fakta
Foto: Ulrika Pousette
Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
9 st
Tillagningstid
30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.