Citrongravad lax med aioli och rostad potatis

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/citrongravad-lax-med-aioli-och-rostad-potatis/

Skriv ut receptet

Tid: 2 dygn för laxen
ca 10 bufféeportioner lax
Potatis och aioli är beräknat för
4 personer till en middag

Ingredienser
1 kg laxfilé med skinn (kan också vara två lika stora bitar på vardera 500 g)
1 dl socker
1/2 dl salt
1 citron
1 kruka dill
1 msk nymald svartpeppar
2 dl majonäs
2 vitlöksklyftor
800 g nypotatis (gärna små)
Oliv- eller rapsolja
Flingsalt

Gravad lax är en god svensk klassiker och i denna variant där den är smaksatt med citron blir det en riktigt fräsch sommarrätt.  Servera med

Förberedelser & tillagning

1. Dela laxen i två bitar. Finhacka dillen. Blanda socker, salt och svartpeppar i en skål. Gnid in laxsidorna med blandningen. Riv över citronskal och pressa över juicen. Avsluta med att strö över den hackade dillen.

2. Lägg ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra. Lägg allt i en plastpåse och grava i kylskåpet i 2 dygn. Vänd några gånger under tiden. Ta ut laxen och torka av. Skär upp i tunna skivor.

3. Blanda majonnäs med pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Tvätta och borsta potatisen. Koka i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Lägg sedan över i en ugnsform, ringla över olja och flingsalt. Rosta i ugnen ca 15 minuter eller tills potatisen är färdig. Tiden varierar beroende på storleken på potatisen.

Servera som del av en buffé eller som en god middag.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall

Vintips

Wilhelm Riesling

Efterlängtad Riesling under hundralappen från anrika Friedrich Wilhelm Gymnasium. Friskt… Läs mer

Pris: 109 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 12%
Artnr: 72150

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!