Carbonara med sidfläsk och ärtor

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/carbonara-med-sidflask-och-artor/

Krämig carbonara med sidfläsk och ärtor

Skriv ut receptet

Ingredienser:

4 portioner
ca 20 minuter
500 g pasta (gärna tagliatelle, linguini, eller spaghetti)
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1–2 msk olivolja att steka i
200 g rimmat sidfläsk
4 dl gröna ärter (frysta och tinade)
5–6 äggulor
1–1 ½ dl vispgrädde
3–4 dl finriven parmesan
1 ½ dl finhackad gräslök
salt och rikligt med nymalen svartpeppar
ev. rucolablad till servering

Krämig pasta carbonara med sidfläsk och ärtor signerad den kända tv-kocken Lisa Lemke. En härlig försvenskad variant av den italienska klassikern.

Såhär skriver Lisa själv om receptet: ”Det finns ungefär lika många sätt att göra den klassiska carbonaran på som det finns italienare, men min variant har en lite försvenskad knorr med sidfläsk, ärter och gräslök. Somliga använder inte grädde i carbonara utan bara mängder med äggula, men själv gillar jag den gräddiga krämigheten.”

Vinförslaglisa_lemke_2

Till en krämig pasta carbonara har man många alternativ. Antingen kan man servera en öl, ett medelfylligt vitt vin eller ett lite lättare rött. Vi tycker dock att pastan kommer bäst till sin rätt med ett glas vitt.

Förberedelse och tillagning

1) Koka pastan al dente i saltat vatten. Strimla under tiden lök och vitlök tunt och fräs det mjukt i olja i en stor stekpanna (gärna med hög kant). Strimla sidfläsket och låt det fräsa med tills det börjar få fin färg. Tillsätt ärterna och låt dem bli varma.

2) Rör slarvigt samman äggulor, grädde, 2/3 av parmesanen och all gräslök. Vänd ner den nykokta pastan i stekpannan och häll på äggblandningen. Ta stekpannan från värmen och vänd försiktigt runt alltsammans tills det är ordentligt blandat. Smaka av med salt och rikligt med svartpeppar. Toppa med resterande parmesan och servera genast, gärna tillsammans med rucola.

Receptet är hämtat ur boken Lisa på Landet (Bonnier Fakta)
Foto: Magnus Carlsson

Vintips

P.LEX Pinot Grigio

Friskt och fruktigt italienskt vitt.

Pris: 89 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 12%
Artnr: 74879

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!