Dina favoriter
Laddar favoriter...

Broccolipaj med skinka och Gruyère

Ingredienser

En stor paj
Ingredienser
Pajdegen
5 dl vetemjöl
200 g smör
1 1/2 dl kallt vatten
1 ägg till pensling

Fyllning
1 broccolihuvud
1 hg rökt skinka skivad
2 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 eko hönsbuljongtärning
1 dl vatten
2 äggulor
3 msk riven Gruyère

 

Denna paj serverar vi gärna till påsk. Pajen är fylld med broccoli, rökt skinka och en sås smaksatt med Gruyère. Servera med en stor grönsallad till.

Förberedelser & tillagning

Värm ugnen till 225 grader.

Lägg i alla ingredienser till pajdegen i en matberedare och kör tills du fått en smidig deg. Ställ kallt.

Skölj broccolin och dela den i buketter. Koka upp lättsaltat vatten och förväll broccolin. Spola sedan av med kallt vatten.

Dela den skivade skinkan i kuber. Smält smöret i en kastrull och låt skinkan fräsa med. Dofta över vetemjölet och spä med vatten och grädde. Ha i buljongtärningen och låt koka upp. Ta bort från värmen och rör ner 2 msk av den rivna osten samt äggulorna.

Klä pajformen med 2/3 av degen. Nagga degen och strö över resterande del av osten. Lägg broccolin i pajformen och häll över skinksåsen. Kavla ut resterande deg och sporra ut strimlor till rutnät och lägg på pajen eller ta kakformar och gör valfritt mönster. Pensla degen med ägg.

Sätt in i ugnen och grädda i cirka 30 minuter tills pajen stannat och fått fin färg. Servera ljummen med en stor grönsallad till eller som en del av en buffé.

Recept: Viva Vin & Matklubb
Foto: Hanna Rüter

Betyg
0 röster
Vad tycker du?

Vintips till maten

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.