Dina favoriter
Laddar favoriter...

Brasserisallad av Sally Voltaire

En underbar matig sallad med mycket smak signerad Sally Voltaire. Delar av receptet går att förbereda dagen innan för att sedan bara montera ihop salladen precis innan servering. Servera med ett fruktigt vin. Vitt eller rosé. När vi jobbar med sallad krävs ett fruktigt vin då salladens beska toner kommer fram tillsammans med ett knutet och allt för torrt vin.

Ingredienser

1 ägg
några salladsblad (gärna olika sorter)
rivna i mindre bitar
1 rödbeta, grovriven
½ päron, urkärnat och skivat
2 dl kokta linser (valfri sort)
½ rödlök, tunt skivad
200 g chèvreost, skivad

Marinerade champinjoner
½ vitlöksklyfta, finriven
1 kruka bladpersilja, hackad
1 msk olivolja eller rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
50 g champinjoner, kvartade
salt
svartpeppar

Rosmarinkrutonger:
ca 200 g bröd, tärnat eller rivet
i rustika bitar
1 vitlöksklyfta, finriven
4 msk olivolja eller rapsolja
1 msk hackad färsk rosmarin
salt
svartpeppar

Dijondressing:
cirka 3 dl färdig dressing
2 msk äppelcidervinäger
½ msk honung eller agavesirap
¾ dl dijonsenap
1 vitlöksklyfta, finriven
2 dl kallpressad rapsolja
1 nypa rosépeppar
salt
svartpeppar

Till servering:
ev lite färsk rosmarin eller timjan

Gör så här

1. Förbered Rosmarinkrutongerna.


2. Koka ägget i 6 ½ minuter, spola det i kallt vatten eller lägg det i en skål med isvatten. Låt ägget svalna helt. Skala och halvera det.


3. Rör ihop marinaden till champinjonerna i en skål. Salta och peppra. Rör försiktigt ner svampen.


4. Förbered Dijondressingen.


5. Ta fram två tallrikar och lägg några salladsblad i botten. Lägg sedan på den rivna rödbetan, det skivade päronet, linserna, rödlöken, chèvren, champinjonerna och ägghalvan. Toppa med rosmarinkrutonger och eventuellt lite färsk rosmarin eller timjan.


Servera dijondressingen vid sidan av.

Rosmarinkrutongerna:

6. Sätt ugnen på 180 grader.


7. Fördela brödbitarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Blanda ner vitlöken i oljan och ringla över brödet. Avsluta med en nypa salt och lite peppar.


8. Rosta brödbitarna i cirka 5 minuter i ugnen. Ta ut, rör om och tillsätt rosmarinen. Rosta i ytterligare cirka 5 minuter tills brödet fått lite färg och blivit till knapriga krutonger.

Dijondressing:

9. Vispa ihop vinäger och honung. Vispa därefter i senap, riven vitlök och rapsolja.


10. Smula ner lite rosépeppar och smaka av med salt och svartpeppar.


11. Späd eventuellt med lite vatten om dressingen känns för tjock. Och om du önskar en krämigare konsistens – släng i en äggula!


Receptet är hämtat ur kokboken Sally Voltaires Mat (Bonnier Fakta)
Betyg
3 röster
Vad tycker du?
Portioner
2 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Mer vin & mat

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA COOKIES