Bowl med nordiska smaker

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/bowl-med-nordiska-smaker/

recept bowl med nordiska smaker

Skriv ut receptet

Ingredienser:
4 portioner
ca 500 g rostbiff
3 dl svensk matvete
65 g spenat
pumpakärnor
persilja
ca 75 g riven Västerbottenost

Pepparrotsmajonnäs
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja (ej kallpressad)
salt
Färsk riven pepparrot efter smak

Snabbpicklade grönsaker
ca 400 g blomkål och morötter
(1 svenskt äpple)
1 dl ättikssprit (12%)
1 dl socker
3 dl vatten
1 tsk senapsfrön
1 lagerblad

Det har blivit populärt att servera så kallade ”bowls”. Vi har hakat på trenden och gjort en variant med nordiska smaker som persilja, picklade morötter, mör rostbiff och Västerbottenchips. Som grund använde vi svenskt matvete.

I denna rätt kan du själv välja ambitionsnivån, om du vill göra allt från grunden eller ta genvägar. Det går ju bra att köpa färdig rostbiff samt färdig majonnäs som du själv bara smakar upp med pepparrot. Men det blir självklart godast om du gör allt från grunden. Gör du en större rostbiff blir resterna även perfekt att ha till en hemmagjord pytt i panna eller något annat gott.

Förberedelser & tillagning

Snabbpicklade grönsaker
Hacka blomkål och morötter i lagom stora bitar.  Blanda alla ingredienser till lagen och låt koka upp. Häll lagen över grönsakerna och låt svalna. Låt stå kallt fram till servering. Vill man kan man ha i ett hackat äpple tillsammans med grönsakerna precis innan servering men äpplet ska inte ligga med i lagen.

Rostbiffen
Ta fram köttet i god tid innan det ska stekas. Värm ugnen till 125 grader. Stek köttet i en blandning av smör och olja i en het stekpanna tills det är väl brynt. Ställ sedan in det i ugnen med en stektermometer och låt gå till 60 grader för rosa kött. Låt vila i minst 15 minuter innan du skivar rostbiffen tunt.

Pepparrotsmajonnäs
Mät upp alla ingredienser i en hög mixerskål. Mixa samman med en stavmixer och smaka sedan av med riven pepparrot och salt. Ställ kallt fram till servering.

Koka matvetet enligt anvisning på paketet. Hacka persilja fint och rör ner i det kokta matvetet. Ställ åt sidan.

Värm ugnen till 225 grader. Bred ut den rivna Västerbottenosten på en bakplåtsklädd plåt och låt gå i ugnen tills den smält och fått lite färg. Låt svalna och dela sedan till chips.

Servering
Servera gärna denna rätt i halvdjupa skålar. Börja med att ha matvete i botten och dekorera sedan med övriga ingredienser. Toppa gärna med lite pumpakärnor.

Recept & foto: Viva Vin & Matklubb

Vintips

Moncaro Dragunera Syrah

Fylligt och smakrikt vin från Sicilien. Nu ekologisk!

Pris: 219 kr. 3000 ml
Alkoholhalt: 13,5%
Artnr: 2846

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!