Auberginelasagne

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/auberginelasagne/

auburginelasagne

Skriv ut receptet

Ingredienser:
5 portioner
1 stor eller 2 mindre gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 morot
1 liten bit rotselleri
2 mellanstora auberginer
4 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2–3 dl rött vin
1 paket krossade tomater, à 500 g
salt och peppar
1 kruka basilika
3 dl crème fraiche
2 msk mjölk eller vatten
200 g riven ost
färska lasagneplattor

Lasagne är riktig comfort food som passar perfekt när det blir lite kyligare ute. Denna smakrika auberginelasagne görs med färska pastaplattor för extra vardagslyxig känsla.

Recept och foto är hämtat ur kokboken Ett stekt ägg är också middag: snabbmat för gröna gourmander (Bonnier Fakta) av Siri Barje. Siri har tagit fomslag_siriram ett enkel recept på vegetarisk lasagne där man slipper stå och koka béchamelsås utan helt enkelt använder crème fraiche istället. En stor sallad av grönsaker i säsong till tycker Siri är obligatoriskt och vi kan inte annat än att hålla med.

Förberedelser & tillagning:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala moroten och rotsellerin och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Skiva auberginen och hacka den smått.

3. Häll olivoljan i en stor kastrull och värm på medelhög värme.

4. Stek lök, vitlök, morot och rotselleri tills löken är glansig. Tillsätt sedan tomatpuré och aubergine. Rör runt, höj värmen och tillsätt vinet. Låt vinet koka kraftigt i 2 minuter.

5. Tillsätt de krossade tomaterna och koka upp ordentligt. Salta och peppra.

6. Plocka bladen på basilikan och lägg åt sidan. Hacka stjälkarna fint och rör ned i tomatsåsen. Koka tills tomatsåsen inte är vattnig men heller inte helt torr.

7. Häll crème fraichen i en skål och tillsätt mjölk eller vatten. Salta och peppra. Rör ihop till en rinnig konsistens.

8. Ta fram en ugnssäker form med höga kanter. Lägg ett lager tomatsås i botten på formen och varva sedan lasagneplattor, crème fraichesås, riven ost och några basilikablad. (Salta och peppra mellan lagren om du vill!) Upprepa lagren två gånger till. Avsluta med ett lager crème fraiche samt riven ost. Strö över de sista basilikabladen.

9. Grädda i ugnen i 25–30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt vila i ungefär 5 minuter. Servera tillsammans med en god sallad.

Vintips

Grande Nuit Merlot

Fruktig och smakrik Merlot från Languedoc-Roussillon.

Pris: 79 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 13%
Artnr: 71323

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!