Dina favoriter
Laddar favoriter...

Ägg Benedict

Grym frukost. Stek skivor av gott bröd i smör och toppa med ett pocherat ägg, och lägg gärna på en skiva skinka också. Sen dränker du allt i hollandaisesås. Om jag vill lyxa till det rejält åker jag till Grand Hôtel i Stockholm och äter deras brutalt goda Ägg Benedict till frukost. Men sju timmar rakt västerut på Kosteröarna kan man få samma rätt, lagad av Kristian, som är nästan ännu vassare! Receptet kommer från min kokbok- Min på jorden / Petter.

99 kr
Ett ekologiskt rosa bubbel signerat Petter! Uppföljaren till ett av Sveriges...

Ingredienser

gott bröd
smör till stekning
ägg
salt och ättika till pochering
lufttorkad skinka
ev färska örter

Hollandaise
200 g smör
1/2 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 msk pressad citron
några pepparkorn
3–4 äggulor
salt
cayenne
pressad citron
ev. tabasco

Gör så här

1. Sjud vatten i en kastrull, ha i salt och en skvätt vinäger eller ättika.

2. Rör runt i vattnet med en träslev och knäck försiktigt ner ett ägg i vattenvirveln.

3. Ta upp med hålslev efter 3 minuter. (Annars blir det nästan godare med stekt ägg, och mindre omständligt.)

4. Det viktigaste är hollandaisen. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.

5. Koka upp vatten, vinäger, citronsaft och pepparkorn och låt sjuda tills ungefär hälften kokat bort.

6. Sila reduktionen och häll tillbaka i kastrullen.

7. Sätt på svag värme och ha i äggulorna.

8. Värm tills det tjocknar och vispa i botten så att det inte blir stekt ägg. Använd helst en svennevisp, det är lite lättare än med ballongvisp.

9. Ta kastrullen från spisen och vispa ner det smälta smöret lugnt å fint. Vill du ha nötigare smak bryner du det sista av smöret och vispar ner det med.

10. Smaka av med salt, cayenne och mer citron. Jag brukar ta i lite mer vinäger också och någon droppe tabasco.

Recept och foto är hämtat ur kokboken Min plats på jorden
Köp kokboken här 
Författare: Petter Alexis Askergren
Formgivare: Kristin Lidström
Fotograf: Ea Czyz
Betyg
3 röster
Vad tycker du?

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Mer vin & mat

pasta vongole
Petter Alexis vinprovning

Petters Pasta vongole

"En paradrätt på Koster. Här är det bra när Kristian håller sig borta från chilin och spelar med rena smaker. Koster ligger inte i Thailand." / Petter Alexis Askergren

LÄS RECEPT

sashimi
Petter Alexis vinprovning

Sashimi på aludurk

Vid sidan om nöjet att fiska makrillen så är det ju en fantastiskt god fisk att äta också. Doppa den pinfärsk i min umamisås och sluka direkt/ Petter Alexis Askergren

LÄS RECEPT

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA COOKIES