After work enligt Tina

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/after-work-enligt-tina/

After work

Skriv ut receptet

Ingredienser:
Ostfondue
4 portioner
1ƒ vitlöksklyfta
1 Vacherin Mont d’Or (ca 500g)
3/4 dl torrt vitt vin
surdegsbröd till servering

Mjuka ostar med fikonkompott
4 portioner
3 dessertostar av valfri sort
Fikonkompott
6 färska fikon
2-3 msk rårörsocker
2 msk balsamvingäer
1 dl gula sultanrussin
3 cl grappa eller whisky

Det vuxna sättet att avsluta veckan på. Man bjuder hem några arbetskamrater eller vänner  på en drink och några smårätter eller så tar man ett snabbt glas vin på vägen hem. Även om många envisas med att fixa till sig innan den spontana utgången så är after work på riktigt att gå direkt från jobbet i arbetskläderna. Allt för den rätta AW-känslan!

tinas_helg_omslagReceptet är hämtat ur Tina Nordströms kokbok Tinas helg: gamla godingar och nya favoriter (Bonnier Fakta)

Förberedelser och tillagning:

Snabb ostfondue med surdegsbröd

Vira lite aluminiumfolie runt träasken så rinner osten inte ut i ugnen – ju mognare den är, desto mer rinner den.

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Skala vitlöken och skiva den tunt. Gör snitt i osten och stick ner vitlöksklyftorna. Skeda över vitt vin så att det rinner ner i snitten. Sätt in osten i ugnen och sin träask med folie runtom och baka den i 15- 20 minuter.

3. Ta ut osten och ät den varm tillsammans med surdegsbröd i brytbitar som du doppar i osten – det blir som en snabb fondue.

Ostar och fikonkompott

1. Lägg ostarna på en tallrik eller skärbräda och låt dem stå framme i minst 20 minuter och bli rumstempererade för att få fram bästa smaken.

2. Skär fikonen i mindre bitar.

3. Smält sockret på medelvärme i en kastrull tills det är gyllenbrunt och karamelliserat. Tillsätt fikonen och sedan vinägern och låt koka tills sockret smält och fikonen mjuknat. Rör ner russin och grappa eller whisky och ställ åt sidan.

4. Servera kompotten ljummen till ostarna.

Vintips

Cava Pinot Noir Rosé

Nyhet! En torr, frisk och ekologisk mousserande rosé från Katalonien.

Pris: 119 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 11,5%
Artnr: 2216

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!