Dina favoriter
Laddar favoriter...

2-dagars Bolognese av Lisa Lemke

Spaghetti Bolognese är en av våra mest älskade rätter och här kommer den i en lyxigare version som tar sina timmar, men med ett resultat värt att vänta på. Till detta dricker vi ett kraftfullt rött vin från Italien.

Ingredienser

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
300 g morot
1/2 chili
4 stora stjälkar selleri
130 g salami alternativt chorizo, salsiccia eller liknande korv
500 g nötkött, t. ex högrev eller ytterlårfile
500 g fläskkött, t.ex. kotletter eller karré
olivolja
3 dl rött vin
8 dl vatten
2 burkar krossade tomater (á ca 400 g)
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk torkad oregano
salt och svartpeppar

Till servering:
Pasta
Pecorino eller parmesan

Gör så här

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala morötterna och finhacka dem samt chili och selleri. Skär salamin i fina bitar. Skär köttet i mindre tärningar.

2. Hetta upp en stor gryta eller kastrull med olivolja och bryn kött och korv. Häll över alltsammans tillsammans med vätskan i en annan form och fräs istället lök, vitlök och chili i grytan tills löken har blivit mjuk. Tillsätt selleri och morot och bryn blandningen på hög värme i ett par minuter.

3. Häll tillbaka kött- och korvblandningen och all vätska i grytan
tillsammans med vin, vatten, krossade tomater, fond, oregano samt salt och peppar.

4. Koka upp, skumma av grytan och fortsätt att koka på medelvärme med locket på glänt i cirka 2 ½ timmar. Rör om då och då under tiden. Ta av bolognesen från värmen och låt den kallna helt – gärna över natten. Koka därefter upp bolognesen igen, smaka av med salt och peppar och låt koka i cirka 1 timme till.

Servering

Servera tillsammans med nykokt pasta och pecorino eller parmesan.

 

Recept: Lisa Lemke
Foto: Magnus Carlsson
Receptet tagit ur boken: Allt i en gryta – Bonnier Fakta
Betyg
5 röster
Vad tycker du?
Portioner
8 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Mer vin & mat

KEBAB
3 tim 45 min

Kebab med tillbehör

Har du testat att laga favoriträtten kebab hemma? Om inte, är det hög tid att göra det. Hemlagad kebab tar rätten till helt nya höjder.

LÄS RECEPT

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA COOKIES