2-dagars Bolognese av Lisa Lemke

Receptet är utskrivet från Viva Vin & Matklubb https://www.vivavinomat.se/recept/2-dagars-bolognese-av-lisa-lemke/

2-dagars pasta Bolognese

Skriv ut receptet

Ingredienser:

ca 8 portioner:
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
300 g morot
1/2 chili
4 stora stjälkar selleri
130 g salami alternativt chorizo, salsiccia eller liknande korv
500 g nötkött, t. ex högrev eller ytterlårfile
500 g fläskkött, t.ex. kotletter eller karré
olivolja
3 dl rött vin
8 dl vatten
2 burkar krossade tomater (á ca 400 g)
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk torkad oregano
salt och svartpeppar

Till servering:
Pasta
Pecorino eller parmesan

Spaghetti Bolognese är en av våra mest älskade rätter och här kommer den i en lyxigare version av Lisa Lemke.

alltiengryta_omslag”Denna bolognese behöver sina timmar för att bli sådär vansinnigt god som den faktiskt är. Och den är värd varenda sekund på spisen! Jag brukar ta till den när det är dags för frysresnning. Välj med fördel kött med ben, för när de får koka med ger det en sagolik tyngd till bolognesen. Annars kan du köpa lite oxsvans, det ger också en fantastisk smak och mycket ”umpf” till rätten. ” /Lisa Lemke

Recept: Lisa Lemke
Foto: Magnus Carlsson
Receptet tagit ur boken: Allt i en gryta – Bonnier Fakta

Förberedelser och tillagning

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala morötterna och finhacka dem samt chili och selleri. Skär salamin i fina bitar. Skär köttet i mindre tärningar.

2. Hetta upp en stor gryta eller kastrull med olivolja och bryn kött och korv. Häll över alltsammans tillsammans med vätskan i en annan form och fräs istället lök, vitlök och chili i grytan tills löken har blivit mjuk. Tillsätt selleri och morot och bryn blandningen på hög värme i ett par minuter. Häll tillbaka kött- och korvblandningen och all vätska i grytan
tillsammans med vin, vatten, krossade tomater,fond, oregano samt salt och peppar.

3. Koka upp, skumma av grytan och fortsätt att koka på medelvärme med locket på glänt i cirka 2 ½ timmar. Rör om då och då under tiden. Ta av
bolognesen från värmen och låt den kallna helt – gärna över natten. Koka därefter upp bolognesen igen, smaka av med salt och peppar och låt koka i
cirka 1 timme till.

Servering

Servera tillsammans med nykokt pasta och pecorino eller parmesan.

Vintips

Fenix Montepulciano d’Abruzzo

Mustig italienare!

Pris: 89 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 13%
Artnr: 76592

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!