Vin till Svenssonmaten?

köttbullar med potatis och lingon

Husmanskost, vardagsmat, Svenssonmaten? Kär mat har många namn. Men hur funkar det om man vill ha ett glas vin till? Och vilka viner ska man välja till Svenssonmaten? Vi guidar dig i vinvalet till några av våra svenska klassiker.

Men först ett litet varningens finger, vin är inte gott till all mat. Till viss mat passar en lättöl, ett glas mjölk eller vatten betydligt bättre. Vi har dock valt ut några husmanskostsrätter där ett glas vin förhöjer middagsupplevelsen.

Korv stroganoff – Till denna vardagsklassiker av funkar ett mjukt och lite lättare rödvin bäst. Vi rekommenderar något av följande viner, Ruppertsberger Imperial Pinot Noir eller  Labouré-Roi Bourgogne Pinot Noir. Båda gjorda på den eleganta Pinot Noir druvan, det första från Tyskland och det andra från Bourgogne i Frankrike.

Fiskpinnar med ärtor och potatismos – Här vill man servera ett friskt och fruktigt vin med en viss syra och en liten fyllig fruktighet. Vi väljer en favorit från Österrike Wegeler Riesling Rheingau Charta. För att förhöja rätten ett snäpp, stek gärna ärtorna i olivolja tillsammans med lite schalottenlök samt strössla lite hackad persilja över dem vid servering. Glöm inte citronklyftan till fiskpinnarna heller.

Köttbullar med gräddsås, pressgurka och lingon – Vem älskar inte köttbullar i denna tappning. Serveras med fördel med ett franskt rött från Côtes-du-Rhône såsom Côtes-du-Rhône Reserve.

Gräddig viltskavsgryta – Viltsmaker matchar vi gärna med en norditaliensk Nebbiolo såsom Montevalle Langhe Nebbiolo. Vinet har en elegant tanninstruktur och smak av körsbär och örter. Perfekt till vilt i en krämig gräddsås.

Vintips

Ruppertsberger Imperial Pinot Noir

Pinot Noir från Tyskland! Guldmedalj - Vinordic Wine Challenge 2019… Läs mer

Pris: 79 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 13,5%
Artnr: 2974

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik

Beställ

Vintips

Labouré-Roi Bourgogne Pinot Noir

En klassisk Pinot Noir från Bourgogne!

Pris: 119 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 12,5%
Artnr: 5475

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik

Beställ

Vintips

Wegeler Riesling Rheingau Charta

Torrt, ungt, mycket friskt och fruktigt vin med inslag av citrus, lime, persika, honung oc… Läs mer

Pris: 119 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 12%
Artnr: 71513

Beställ

Vintips

Côtes-du-Rhône Reserve

En fransk klassiker i bred matvänlig stil!

Pris: 79 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14%
Artnr: 6018

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik

Beställ

Vintips

Montevalle Langhe Nebbiolo

Elegant rött vin från Langhe Nebbiolo DOC i Piemonte, Italien

Pris: 119 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14%
Artnr: 70812

Beställ

Fisk minst en dag i veckan!

Vi gillar fisk och har massor av härliga fisk- och skaldjursrecept att bjuda på. Prova någon av dessa nästa gång du ska laga fisk.

Häng med oss på sociala medier!

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa spännande tävlingar och det senaste nytt inom vår vin- och matvärld!

Gillar du ekoviner?

Gillar du ekoviner och vegetarisk mat? Besök vår systersajt ekovin.se för att botanisera bland ekoviner och härliga vegetariska recept.

Gå med i Viva Vin & Matklubb