Hunter’s Pinot Noir
159 kr
Äntligen har härliga Hunter's Pinot Noir 2019 kommit till Sverige! Välbalanserad och snygg med generös frukt....
En rätt som aldrig tycks gå ur tiden och som är mångas favoritmat är pizza, vilket vi verkligen kan förstå. Man kan experimentera oändligt med nya smakkombinationer och variera mellan toppings till pizzan. Generellt kan man dock säga att pizzan består av grundsmakerna sötma som kommer från tomatsåsen, umami och sälta som vi hittar i pålägg som skaldjur och lufttorkad skinka, beska som vi kan hitta i oregano och ruccola och syra som kommer från exempelvis citron och färsk tomat. Alla dessa grundsmaker samlas på ett lager härlig smält ost.
Det finns många olika stilar på pizza och att säga att ett vin passar till pizza skulle såklart vara en aning förenklat. Men om du ska köpa ett vin till många olika pizzor skulle ett fruktigt vin med snälla tanniner som matchar pizzans struktur passa bäst. Vinet bör också ha en pigg syra som lättar upp intrycket av den ”feta” rätten och bidrar till ett fräschare helhetsintryck.
Nedan har vi samlat våra bästa vintips till några av svenskarnas favoriter.
Löjromspizzan är en storfavorit att både laga hemma och äta på restaurang. Den är perfekt att dela på som en förrätt till ett glas champagne, förslagsvis Alice Bardot Premier Cru . Den passar även att laga som en lyxig del av buffén i sällskap av italienskt bubbel som Pizzolato Spumante d’Italia Bianco Extra Dry
Till en pizza med grillade grönsaker kan man välja om man vill gå på ett mjukt rött vin eller ett fylligt vitt. Det viktiga är att vinet har en fin fruktighet som speglar sötman från de grillade grönsakerna. Vi skulle föreslå det mjuka röda vinet Pietro di Campo Barbera Silenzio eller det fylliga vita vinet Zecci Classico. Ett vin med massor av karaktär och toner av fat, tropisk frukt och örter.
Här är det många smaker som ska samsas på pizzan och så bjuds man på lite pepprighet från peperonin. Vi väljer ett fruktdrivet italienskt vin som möter upp alla smakerna från kött, kryddor och sås samt balanserar den lilla hettan från peperonin, Heartwood Organic Wine Zinfandel.
En klassiker bland pizzor som vi matchar ihop med en klassiker bland viner – chianti. Chianti benämns ofta som ”pizzavin” så tillsammans med pizzaveteranen Capricciosa skapar de verkligen en traditionell smakbild tillsammans Castelgufo Chianti Riserva.
Skaldjurspizza kan vara en vattendelare när det kommer till att välja vin. Vissa menar att ett pizzavin alltid är rött medans andra menar att det krävs ett vitt vin för att inte köra över skaldjurens smak på pizzan. Vi kommer att rekommendera både ett rött och ett vitt vin som vi tycker passar till denna utsökta pizza. Det röda vinet ska vara mjukt och ha snälla tanniner så att vi inte riskerar att det bildas en metallisk smak mellan vin och exempelvis musslor. Vinet bör också vara mjukt och lite lättare i kroppen som Hunter’s Pinot Noir. Det vita vinet får gärna vara av sorten riesling som speglar skaldjurens smak väl, rieslingsviner har ofta en lite oljig munkänsla vilket går fint ihop med den feta osten. Här väljer vi Ruppertsberger Imperial Riesling.
159 kr
Äntligen har härliga Hunter's Pinot Noir 2019 kommit till Sverige! Välbalanserad och snygg med generös frukt....
115 kr
Med Barbera del Monferrato har du chansen att njuta av ett riktigt toppvin i sin prisklass!
Ett höstigt recept med pumpa, fänkålskryddad salsiccia, grönkål och mozzarella.