Våra Fairtradeviner

Fairtrade La Riojana Argentina

”Fairtrades vision är en världshandel med rättvisa villkor, där producenter i länder med utbredd fattigdom har möjlighet att skapa sig en trygg och hållbar tillvaro, i vilken de kan utvecklas och bestämma över sin egen framtid.” – Fairtade

La Riojana  i Argentina – Ecologica

En av de producenter vi jobbat längst och tätast med är kooperativet La Riojana i Argentina. På svenska marknaden säljer de viner under varumärkena Ecologica, Fair & Square och Raza.

Kooperativet blev Fairtradecertifierade redan 2006 och sedan dess har det genomförts en mängd projekt för att förbättra livsvillkoren för vinarbetarna. Bland annat har det startas en skola för barn till vinarbetarna, finansierat bättre infrastruktur, gett möjlighet till fler jobb samt förbättrat tillgången till rent dricksvatten i en av byarna där många av arbetarna bor.

Du Toitskloof i Sydafrika – Zola

I Sydafrika har vi vinerna under namnet Zola som är Fairtradecertifierade. Producenten Du Toitskloof är en av världens största producenter av Fairtradevin och startades redan 1962. Du Toitskloof har sedan fler år varit involverade i ett av världens största Fairtradeprojekt och har tack vare sina insatser lyckats förbättra livssituationen både för vingårdarnas arbetare och deras familjer. Projektet täcker in en mängd saker såsom barnhem, skolbussar, multimediaverktyg, utbildningsprogram för att lära vuxna läsa och skriva samt stipendium för akademiska utbildningar. Projektet stöttar även regeringen i att driva den lokala grundskolan och har sponsrat ett datorcenter samt det publika biblioteket. Utöver detta verkar de för att förbättra arbetarnas boende- och levnadsstandard, ökad arbetsplatssäkerhet, bättre arbetsledning och andra arbetsmiljöfrågor.

Zola Cape Cuvée är ett fruktigt rött vin med inslag av svarta vinbär, kryddor, choklad och kaffe i smaken samt en balanserad fatkaraktär. Servera gärna till höstens mustiga rätter såsom viltfärsbiffar med lingon och potatisstomp.

Vill du läsa mer om Fairtrade och dess certifiering kan man göra det på deras hemsida.

 

Vintips

Zola Cape Cuvée

Elegant Sydafrikansk blend med Fairtrade certifiering!

Pris: 75 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 13,5%
Artnr: 2719

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik

Beställ

Fisk minst en dag i veckan!

Vi gillar fisk och har massor av härliga fisk- och skaldjursrecept att bjuda på. Prova någon av dessa nästa gång du ska laga fisk.

Häng med oss på sociala medier!

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa spännande tävlingar och det senaste nytt inom vår vin- och matvärld!

Gillar du ekoviner?

Gillar du ekoviner och vegetarisk mat? Besök vår systersajt ekovin.se för att botanisera bland ekoviner och härliga vegetariska recept.

Gå med i Viva Vin & Matklubb