Dina favoriter
Laddar favoriter...

Vin till julbordet! Vintips till klassiskt julbord & till skaldjursjulbordet!

Julen och julmaten närmar sig med stormsteg, men vad ska man välja för vin till julbordet? 

När man ska välja vin till julbordet finns det vissa saker att tänka på för att få till den perfekta kombinationen till den svenska julmaten.

Det är alltid klurigt att välja vin till en ”buffé” eftersom det är så många olika rätter och smaker som samlas på tallriken. Här gäller det alltså att välja ett vin som passar till mycket. Nedan kommer vi att berätta hur du ska tänka när du väljer vin till julbordet och kommer också att rekommendera ett vitt och ett rött till klassiskt julbord samt ett vitt och ett mousserande till skaldjursjulbord som vi ser blir allt mer populärt runt om i landet.

Välja vin till det klassiska julbordet

Det klassiska julbordet inleds traditionsenligt med sill. Sill är både sött och syrligt tack vare inläggningen och vi hittar också sälta och umami. Flera sillsorter brukar samlas på julbordet och kan skilja sig mycket i smak beroende på sin inläggning. Är sillen inlagd i crème fraîche-baserad eller klar sås? Är den kanske smaksatt med curry eller senap?

Här bör man välja ett vin med restsötma, Bestheim Pinot Gris är ett utmärkt förslag. Alsace-viner som detta har ofta en fin restsötma, pigg syra och en bra fyllighet och blir därmed perfekta följeslagare till många av sillarna. Bestheim Pinot Gris syra möter upp syrligheten från lagen, vinets lite oljiga och fylliga struktur möter upp och bildar en bra munkänsla tillsammans med sillen som är en fet fisk och vinets sötma balanserar sötman som vi ofta hittar i sillens lag.

Restsötman vi hittar i vinet är också viktig när det kommer till annan julmat, för om det är en grundsmak som vi hittar i många rätter på julbordet så är det just sötma. Gravlaxsås, rödbetssallad, senap och majonnäs är tillbehör vi återfinner på julbordet som vinner på att paras ihop med ett lite sötare vin. När vi äter något sött vill vi att det vi har i glaset ska vara något sötare för att helhetsintrycket ska bli så balanserat som möjligt.

99 kr
Ett av våra äldsta viner i sortimentet och en storsäljande...

En annan grundsmak vi hittar på julbordet är beska i form av brysselkål och grönkål. Även beska på tallriken paras bäst ihop med sötma i glaset då sötma dämpar beska – som ju inte är en allt för angenäm smak.

På julbordet samlas också feta fiskar och kötträtter där det mesta är generöst saltat. Till de feta fiskarna som sill och lax, både varmrökt och kallrökt, passar ett fylligt vitt vin då ett för lätt vin kommer att kännas tunt och smaklöst till de smakrika fiskrätterna.

Bestheim Pinot Gris har en tydlig fyllighet som passar de feta fiskarnas struktur. Vad beträffar den höga halten sälta vi hittar i julmaten har vinet en syra som klarar av den också. Sälta dämpar nämligen syra, så om vi har en riktigt salt rätt krävs det att vinet har en hög syra så att det finns ”lite att ta av”.

Samma tänk gäller vad beträffar kötträtterna på julbordet som prinskorv, köttbullar och skinka. Återigen kollar vi på ganska feta rätter med hög sälta och vill även här ha ett fylligt vin med pigg syra som Bestheim Pinot Gris. Sist men inte minst är druvan pinot gris en av de få som faktiskt fungerar till ägg som generellt är ganska svårmatchat till vin. Så ägghalvor och omelett kommer också till sin rätt med detta vintips.

Väljer man istället ett rött vin ska man istället tänka att man inte vill ha ett allt för fylligt vin då ett sådant skulle kunna köra över fiskrätterna. Men vi tar det från början.

Rött vin till det klassiska julbordet

Vad beträffar just sillen ska rödvin undvikas då risken är att smaken blir metallisk när sillens sötma och sälta plockar fram rödvinets sträva tanniner. Men till resterande rätter på julbordet kan alltså ett rött vin passa utmärkt. Välj ett vin med mycket frukt.

Fruktighet i vinet möter likt restsötma de söta smakerna i maten och skapar balans. När vi väljer ett rött vin vill vi också ha ett lite lättare alternativ då vinets struktur ska passa till fisk såväl som till grönsaker och kött. Ett vin på druvan pinot noir är ett fantastiskt val då dessa viner ofta uppvisar en lättare munkänsla än många andra druvor.

Här kan man med fördel välja ett vin från varmare breddgrader då dessa generellt har en mer generös och fruktigare stil. Ett bra alternativ är De Loach Russian River Valley Pinot Noir. Det här vinet har kryddig smak med inslag av rostad fatkaraktär, jordgubb och körsbär och passar framförallt till kötträtterna på julbordet som revbensspjäll och julskinka men har alltså en så pass lätt kropp att det också funkar till julens fiskrätter.

219 kr
En elegant Pinot Noir från Russian River i Sonoma.

De Loach Russian River Valley Pinot Noir har också en fräsch hög syra som vilket är tacksamt för att inte säga nödvändigt till våra salta favoriträtter. Det här vinet smyger upp mot 13,5% i alkoholhalt vilket faktiskt också är en fin egenskap när det vaknas julmat. Alkohol hackar nämligen fett, så om vi äter en fet rätt, vilka många på julbordet gör, uppfattas den som något lättare om vi har ett vin med lite högre alkoholhalt i glaset.

Välja vin till julbordet med skaldjur

En allt mer populär tradition som vi ser mer och mer av är skaldjursjulbordet och man kan verkligen förstå varför. Lyxigt, gott och man sitter länge och äter medan man umgås med nära och kära. På skaldjursjulbordet hittar vi diverse skaldjur, krabba, hummer, räkor och kräftor tillsammans ostron och ofta en härlig hummersoppa. Dessutom brukar vi återfinna sillbordet även här. Till detta är R Riesling ett suveränt vinval.

99 kr
En stor nyhet på 1 liter från Ruppertsberger. 100% ekologisk...

Rieslingdruvan är ytters tacksam när det gäller att matcha vin till just skaldjur. Druvan genererar viner med en nästan oljig karaktär och hög syra samt en frisk mineralisk smak som gifter sig med havets toner. R Riesling har också en fruktig stil vilket går väldigt bra ihop med skaldjur som räka, hummer och kräfta vars kött naturligt har en söt smak. Den fruktiga karaktären tillsammans med vinets friska syra axlar också sillbuffén galant.

En annan klassiker till skaldjur, kanske främst till hummer och ostron, är ju mousserande vin och det är verkligen en elegant kombination. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut har en frisk hög syra, fin mousseig munkänsla och fruktig smak och prickar med det in de kriterier som krävs för att passa perfekt till skaldjursjulbord. Friskheten i vinet klarar fint av sältan som är närvarande i den här typen av bufféer och balanserar dessutom de syrliga citronbaserade såserna som ofta återfinns till skaldjuren.

135 kr
Lyxiga bubblor från franska Louis Bouillot!

Vinets mousserande struktur skapar en fyllig munkänslan som fungerar utmärkt till både mixad hummersoppa och rom av alla dess slag då strukturerna i vinet och maten speglar varandra. Vinets fruktighet lockar fram smakerna från skaldjursköttet. Sist men inte minst ska vi komma ihåg att bubblor liksom alkohol hackar fett och under en lång sittning med skaldjur, soppa, röror och andra mättsamma tillbehör kan bubbel vara en god idé som måltidsdryck då vi på det viset erhåller en lättare helhetsbild av måltiden.

Vintips

Du kanske också gillar

Vin till hummer
Ida Fürst bild

Hummer

Ett lyxigt skaldjur som kan serveras i många olika former. Likt alla kräftdjur är hummerns kött...

LÄS MER

Vin till julmat
Ida Fürst bild

Vin till julmat

Att hitta ett enda vin som passar till alla julbordets rätter är näst intill en omöjlighet...

LÄS MER

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)
25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA