Riesling — en omtyckt och mångsidig druva

Rieslingrankor

Rieslingens historia sträcker sig så långt som 585 år bakåt i tiden. Druvans popularitet har haft både toppar och dalar, och idag är den en av de mest omtyckta gröna druvorna.

Den äldsta dokumentationen som finns av Riesling är från den 13 mars 1435. Då omnämns druvan i en faktura som avsåg ett köp av sex stycken rieslingrankor. Därefter tog det fart och under 1500-talets Tyskland ansågs rieslingen vara druvsorten av högst kvalitet.

När det pratas om rieslingdruvan går tankarna oftast till tyska viner. Mycket talar för att den har sitt ursprung i Rhendalen, i de södra delarna av nuvarande Tyskland, vilket inte vore helt osannolikt då man odlat vin på Rhendalens sluttningar i över tusen år. 

Riesling från olika länder

Druvan anses bli bäst i svalare klimat, vilket kan förklara varför hälften av all världens rieslingodlingar återfinns i just Tyskland.  I svala klimat kan druvan mogna långsamt och utveckla sin fulla potential, vilket ger viner av rena och syrligare aromer och smak av gröna äpplen och citrus. Odlingarna är dock inte begränsade till enbart Tyskland utan druvan odlas över nästan hela världen i alla vinproducerande länder. Några andra klassiska områden för rieslingodling är USA, Sydafrika, Österrike, Frankrike och Nya Zeeland. I Alsace i Frankrike och delar av Österrike, där klimatet är något varmare, kan man urskilja toner av persika i vinerna. I Australien där man uppnår ännu högre temperaturer kan rieslingen utveckla toner av lime. Gemensamt för alla odlingsområden är att druvan alltid håller en hög fruktsyra. 

Riesling till mat

Det som gör druvsorten unik är dess mångsidighet — rieslingvinerna är väldigt matvänliga och lätta att matcha till i ett brett spektrum av maträtter och kök. Det passar till såväl fisk- och skaldjursätter som till ostar och chark, vegetariska rätter och fläskrätter med citrustoner. De sötare rieslingvinerna går utmärkt ihop med desserter. Man kan med andra ord ha en hel middagsbjudning och servera riesling till varje rätt om man så önskar! Ett tips är R Riesling Organic Ruppertsberger från den erkända rieslingproducenten Ruppertsberger.

Vintips

R Riesling Organic Ruppertsberger

En stor nyhet från Ruppertsberger. 100% ekologisk riesling från Pfalz.

Pris: 99 kr. 1000 ml
Alkoholhalt: 13%
Artnr: 78596

Beställ

Fisk minst en dag i veckan!

Vi gillar fisk och har massor av härliga fisk- och skaldjursrecept att bjuda på. Prova någon av dessa nästa gång du ska laga fisk.

Häng med oss på sociala medier!

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa spännande tävlingar och det senaste nytt inom vår vin- och matvärld!

Gillar du ekoviner?

Gillar du ekoviner och vegetarisk mat? Besök vår systersajt ekovin.se för att botanisera bland ekoviner och härliga vegetariska recept.

Gå med i Viva Vin & Matklubb