Ost och vin – 3 vanliga fel på ostbrickan

ost och vin

Ost älskar att serveras i sällskap av vin men det finns vissa vanliga misstag man bör undvika för att varken osten eller vinet ska hamna i dålig dager. Vi listar de 3 mest vanliga felen på ostbrickan.

Misstag 1:
Du serverar för många ostar och ingen passar riktigt till vinet. Det är lätt att gå lös i ostaffären och köpa med sig ett helt gäng goda ostar i en himla massa olika stilar men sakta lite i backarna och håll dig till två- tre stycken som kan matcha vinet du tänker servera. Fråga gärna i butiken efter ostar som passar till vinet du vill dricka. Personalen i en bra ostaffär brukar ha bra koll på vilka ostar som funkar bäst till ett specifikt vin. Ett stalltips är annars att välja vin och ost från samma område, då brukar de också passa bra ihop. Till exempel Münster och Gewurstraminer från Alsace.

Misstag 2:
Vindruvor, detta klassiska tillbehör på ostbrickan som både är snyggt och gott men inte just till vin. Det kan tyckas paradoxalt att vindruvor, själva huvudingrediensen i vin, inte är goda att avnjutas tillsammans med vin. För det är det tyvärr inte. Druvorna gör att vinet känns kärvt och surt. Så spara dessa frukter till din fruktsallad istället. Vill du ha något fruktig till osten föreslår vi marmelad eller möjligtvis färska fikon. Rostade valnötter som fått marineras i honung med lite rivet citronskal eller rosmarin i är annars ett säkert kort till många ostar.

Misstag 3:
Osten är för kall. En kylskåpskall ost är en trist ost. Serverar du osten alltför kall kommer inte alla dess smaker till sin rätt. Plocka fram osten en bra stund innan du ska servera den, en halvtimme eller mer för att alla dess smakegenskaper ska få fritt spelrum.

Välja vin till ost

När det kommer till vinvalet till ost ska man helst servera fruktiga röda viner om man vill ha rött vin, de matchar ostens smaker bäst.  Det man ska undvika är alltför sträva röda viner då osten kan göra att de upplevs än mer sträva. Vi vill också slå ett slag för torra fruktiga vita viner till ost – våga prova vitt till ostbrickan nästa gång. Eller varför inte ett glas bubbel?

Här kommer tre tips på viner vi gärna serverar till ost:

Tuscarello – ett generöst fruktigt italienskt vin gjort på Sangiovese och Merlot

Labouré-Roi Bourgogne Pinot Noir  – en fruktig och lätt Pinot Noir från Bourgogne, serveras gärna lite lätt kylt.

Bestheim Pinot Gris Premium Réserve – Pinot Gris från Alsace är det perfekta valet till kittostar och andra ostar från området runt Alsace.

Vi köper gärna våra ostar hos Androuet – Den franska ostbutiken. De brukar även vara bra på att tipsa om vilka viner som passar till en viss ost.

Foto: Viva Vin & Matklubb

Vintips

Tuscarello

Vi kallar den Tuscarello, Vår hyllning till det mytomspunna Toscana. Genom att blanda in… Läs mer

Pris: 149 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14%
Artnr: 73194

Beställ

Vintips

Labouré-Roi Bourgogne Pinot Noir

En klassisk Pinot Noir från Bourgogne!

Pris: 119 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 12,5%
Artnr: 5475

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik

Beställ

Vintips

Bestheim Pinot Gris Premium Réserve

Ett av våra äldsta viner i sortimentet och en storsäljande klassiker från Alsace som a… Läs mer

Pris: 95 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 13%
Artnr: 2899

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik

Beställ

Fisk minst en dag i veckan!

Vi gillar fisk och har massor av härliga fisk- och skaldjursrecept att bjuda på. Prova någon av dessa nästa gång du ska laga fisk.

Häng med oss på sociala medier!

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa spännande tävlingar och det senaste nytt inom vår vin- och matvärld!

Gillar du ekoviner?

Gillar du ekoviner och vegetarisk mat? Besök vår systersajt ekovin.se för att botanisera bland ekoviner och härliga vegetariska recept.

Gå med i Viva Vin & Matklubb