Nyheter i tillfälligt sortiment från Allegrini

Den 14 februari lanseras en rad smakfulla nyheter i Systembolagets tillfälliga sortiment, däribland dessa godbitar från Allegrini. De två vinerna kommer i olika storlekar både för de små och stora middagsbjudningarna. Vinerna finns i utvalda Systembolagsbutiker men kan beställas till valfri butik.

Ikonvin

La Poja är ett av Valpolicellas, om inte Italiens, absolut mest ikoniska vin. Högst belägen på den världsklassiga vinkullen ”La Grola” ligger 2,75 ha som tillägnas La Poja. Där avnjuter vinrankorna 360 graders solexponering. Vinrankorna av Corvina planterades här redan på 70-talet av Giovanni Allegrini. Han gjorde det med, för tiden i Valpolicella, ovanliga uppbindningsmetoden dubbel Guyot (standardvarianten i Bordeaux), och vinbönderna runtomkring tyckte Giovanni hade blivit galen. Idag planteras mer än hälften av regionens vinrankor så här och ingen anses längre galen.

Druvorna till Allegrini La Poja 2013 skördas för hand i slutet av oktober och lagras sedan 20 månader på nya franska ekfat för att sedan lagras ytterligare i 8 månader på stora, gamla slovenska ekfat innan det slutligen lagrades vinet i 10 månader på flaska innan du som konsument kan avnjutna detta stilfulla vin. Efter över 4 års lagring är detta ett vin som fortfarande visar enastående fräschör och friskhet. Ett mycket komplext och nyanserat vin med inslag av mörka körsbär, plommon, salvia och mörk choklad. Ett vin som passar utmärkt till ugnsrostat rött kött eller vilt, såväl som till rätter med både vit och svart tryffel.

För Amaroneälskaren!

Allegrini har genom sitt gedigna vingårdsarbete och årtionde av vinframställning lyckats fullända den perfekta Amaronen som framhåller druvornas sanna karaktär och samtidigt bibehåller deras naturliga fruktsyra och fräschör. Allegrinis Amarone Classico D.O.C.G är en klassiker och mycket uppskattad av Amaronekännare. Druvorna Corvina Veronese (45%), Corvinone (45%), Rondinella (5%) och Oseleta (5%) handplockades i september och torkades sedan under tre till fyra månader så att de förlorar upp till 45% av sin vikt vilket ger dem en oerhört koncentrerad smak. Efter jäsningen så lagras vinet i 18 månader på franska ekfat innan man gör den slutgiltiga blenden och därefter får vinet mogna ytterligare 7 månader på flaska innan lansering.

Allegrini Amarone Classico della Valpolicella 2015 är ett komplext, kryddigt vin med inslag av fat, katrinplommon, romrussin, mörk choklad och körsbär. Till skillnad från många andra Amaroneviner är detta ett vin som fungerar fantastiskt bra med mat såsom vilt, helstekta kötträtter eller långkok, men kan också med stor fördel avnjutas till ostbrickan!

Vintips

Allegrini La Poja 2013

Den 14 februari lanserar systembolaget Allegrini La Poja 2013Läs mer

Pris: 699 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 14,5%
Artnr: 92842

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik

Beställ

Vintips

Allegrini Amarone Classico della Valpolicella 2015

Den 14 februari lanserar systembolaget Allegrini Amarone Classico della Valpolicel… Läs mer

Pris: 599 kr. 750 ml
Alkoholhalt: 16%
Artnr: 90469

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik

Beställ

Fisk minst en dag i veckan!

Vi gillar fisk och har massor av härliga fisk- och skaldjursrecept att bjuda på. Prova någon av dessa nästa gång du ska laga fisk.

Häng med oss på sociala medier!

Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa spännande tävlingar och det senaste nytt inom vår vin- och matvärld!

Gillar du ekoviner?

Gillar du ekoviner och vegetarisk mat? Besök vår systersajt ekovin.se för att botanisera bland ekoviner och härliga vegetariska recept.

Gå med i Viva Vin & Matklubb