Dina favoriter
Laddar favoriter...

Intervju med Mat-Tina Nordström om hur mat- och vinintresset sammanflätats!

Mästerkocken Tina Nordström sprider matglädje genom både TV-rutan och genom sina pedagogiska och inspirerande kokböcker. Matintresset ledde även till ett stort intresse för vin och vi på Viva Vin & Mat har pratat med Tina om hur hennes vinresa började. Hur går tankarna när vin ska paras ihop med mat? Vilka är de viktigaste egenskaperna Tina söker i ett vin? Nedan kan du följa med på en öppenhjärtig och trevlig pratstund om Tinas stora mat och vin-passion. 

Vad var det som fick dig att komma in på vinspåret?

– Det var när vi släppte vår första stora bok, för cirka sex år sedan. Vi var i sluttampen på den och blev kontaktade om att ta över vinet Le Bistro (som idag heter Tina Le Bistro) och göra om vinet lite. Där började det! Jag kan ibland vara tradig och bara ”nej, det här ska vi inte göra”. Men helt plötsligt var svaret så lätt.

Det var mycket som gjorde att vi tackade ja. För det första var det ett vin vi tyckte om. Vi smakade på det och pratade om det. Det levde upp till de kriterierna vi hade – låg sötma, det var ett vardagsvin och passade väldigt bra till boken vi skulle släppa. Det var ett vin man kunde dricka till många utav rätterna i boken. Det låg också i en bra prisklass.

79 kr
Mästerkocken Tina Nordströms har valt ut och skapat en serie...

I allting jag gör är jag fokuserad på slutprodukten som når konsumenten. Som exempelvis när vi ska göra en kokbok, är det första jag tänker på ”vad får den kosta?”. Så är det även med vin. Det ska vara folkligt, det ska inte vara något uppblåst. Det ska vara något som är lätt att applicera till mycket, det ska passa många gommar. Det ska vara lätt att tycka om och det får gärna ha en flörtig etikett. Det är lite så vi kreerar både mat och kokböcker.

-”Det vinet jag skulle ha när jag gifter mig, det behöll jag. Då hade jag sparat den i 12 år.”


Vilka är de främsta sakerna du tänker på när du tar fram nya viner?

– Det ska smaka gott. Vi gillar det här bistrovinet. Det ska vara rent, det får gärna vara blandade druvor, men det ska vara ett lättare vin och jag tycker om när det är låg sötma i vinet, det är en rätt viktig grej. Jag tycker det är väldigt roligt att testa nya saker och det är spännande att hitta vin som har ett lagom pris, ett ”average-vin” som passar till väldigt mycket mat. Som till exempel vår chardonnnay, bättre ”snicke-snacke”-vin på sommaren får man leta efter. Men det passar också bra till en bit grillad fisk med en smörig, fyllig sås.

299 kr
Mästerkocken Tina Nordströms har valt ut och skapat en serie...

Har du något fint minne som du bär med dig där vin har varit en viktig del av historien?

– När jag var väldigt ung, sådär runt 25 år, då åkte jag på vinresor med en kille som heter Håkan Nilsson. Det här är ju över 20 år sedan. Vi var i Alsace och då köpte jag med mig ett vin, en côte-rôtie för att Håkan sa ”det där ska du köpa och så ska du dricka det när du gifter dig”. Och jag tänkte, ”gifta mig?” Det var så långt ifrån där jag var just då.

– ”Jag skulle gärna vilja hänga i en liten pinot noir-klase faktiskt.”

Sen så glömmer jag ju av flaskan och hittar den senare i en låda och där låg även andra viner jag köpt på den här resan. Vinet hade stått ett tag, i bra temperatur och så. Jag vet att jag sålde de andra vinerna på Bukowskis, jag begrep mig inte på dem och tänkte att de skulle ha ett större värde för någon annan. Men det vinet jag skulle ha när jag gifter mig, det behöll jag. Det kommer jag ihåg. Vi gifte oss 2011 så vi drack den kanske runt 2012. Då hade jag sparat den i 12 år. Jag kommer inte ihåg vad vi åt till – men vi är ju fortfarande gifta. Så något bra var det ju med vinet. 

Du får välja ett vin som är det enda du får dricka resten av livet. Vad väljer du för druva?

–  Ja du.. Ja, men pinot noir. Jag tycker om den.

Det kanske också är för att många pinot noirer skiljer sig mycket åt. Jag vet inte, det kanske bara är min upplevelse, att jag tycker att de skiljer sig mer än vad andra druvor gör. Jag tycker det är fantastiskt gott, du behöver inte ha mat till men det passar till mycket mat. Det passar till vilket protein som helst skulle jag vilja säga.

Har du någon okonventionell mat och vinkombination som du gillar och kan tipsa om?

 – Ärtsoppa med en madeira till.

Om du hade varit ett vin, vad hade du varit då?

– Ja, men det är nog pinot noir. Det känns som att om man skulle vara den druvan, så kan man ha många olika stilar. Jag gillar det. Många olika kostymer. Det känns som en väldigt social druva, en sån druva som passar i alla sammanhang. Den kan ha den lilla svarta på, men kan också ha snickarbyxor.

Den passar överallt, den går in genom alla dörrar. Man kan nog känna en liten arm om sig, en liten klapp på ryggen. Den har någon form av ödmjukhet och är dolt kaxig för den har så mycket kunskap i sig tror jag. En världsvan druva. Jag skulle gärna vilja hänga i en liten pinot noir-klase faktiskt.

Finns det något vinland som inte riktigt är på tapeten som du tycker man ska hålla koll på?

– Kroatien kan jag tycka. Jag har precis köpt hem ett vin från Kroatien, från Dalmatien-regionen, som jag inte hunnit dricka än. Det kan jag tycka är lite spännande. Jag hoppas att det inte är åt det syltiga hållet, utan har en fräsch arom i sig. De har så många delikatesser som de är duktiga på.

Vad drack du senast?

– En Chinon. Jag stekte dovhjort som jag hade till. Och så hade jag en rätt så krämig sås. Det var en middag som serverades till en handbollsmatch, väldigt viktigt. För det är alltid den första frågan, ”ska vi äta framför tv:n?” För då är det fest. Den dukades upp som en buffé. Vinet passade väldigt bra till det. Jag gjorde en Pommes Anna till.

Vintips

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Du kanske också gillar

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.
För att denna webbplats ska fungera optimalt, sparas på din enhet s.k. cookies som lagrar information om ditt besök, såsom val och inställningar. Utöver dessa nödvändiga cookies, vill vi även använda oss av analyscookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt. Data vi lagrar kan komma att användas i marknadsföring.
ANPASSA COOKIES