Äpplesäsongen börjar nu- laga mat med äpple!

Nu börjar vi längta lite efter att laga lite mer rustika hösträtter, gärna med äpple i. I Sverige har vi en rad härliga äpplesorter att välja mellan som passar bra i både maträtter och efterrätter.

Har du turen att ha några ädla äppleträd i din trädgård kanske? Om inte så brukar de flesta handlare ha ett stort utbud av olika svenska äpplesorter. Vårt förslag är att köpa på sig ett gäng sorter, klyfta upp och ha en liten äppelprovning. Kul att prova sig fram till sina favoriter och känna skillanden i smak och konsistens men framförallt gott!

Men vad ska man då tänka på när man har äpplen i matlagning, vilka är dess smakkamrater? Listan på smaker som äpplen passar ihop med kan göras lång men några av våra favoriter är rosmarin, pepparrot, ingefära (både färsk och torkad), mandel, valnötter och hasselnötter, lök, fläskkött och kyckling.

Här hittar några av våra favoritrecept med äpple i:

Helstekt karré med sidfläsk och äpple

Sallad med betor, getost och pepparrot

Karamelliserade höstäpplen med gräddfilsglass

Foto: Sydney Zentz

Gå med i Viva Vin & Matklubb

Lämna din e-postadress och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!