Dina favoriter
Laddar favoriter...

Fråga våra sommelierer

Vi hjälper dig med alla dina vinfrågor!

Ställ din fråga till en av våra sommelierer
Tack för din fråga. Vi återkommer till dig med svar.
Vad definierar ett fairtrade-vin?

”Fairtrades vision är en världshandel med rättvisa villkor, där producenter i länder med utbredd fattigdom har möjlighet att skapa sig en trygg och hållbar tillvaro, i vilken de kan utvecklas och bestämma över sin egen framtid.” – Fairtrade

La Riojana  i Argentina – Ecologica

En av de producenter vi jobbat längst och tätast med är kooperativet La Riojana i Argentina. På svenska marknaden säljer de viner under varumärkena Ecologica, Fair & Square och Raza.

Kooperativet blev Fairtradecertifierade redan 2006 och sedan dess har det genomförts en mängd projekt för att förbättra livsvillkoren för vinarbetarna. Bland annat har det startas en skola för barn till vinarbetarna, finansierat bättre infrastruktur, gett möjlighet till fler jobb samt förbättrat tillgången till rent dricksvatten i en av byarna där många av arbetarna bor.

Du Toitskloof i Sydafrika – Zola

I Sydafrika har vi vinerna under namnet Zola som är Fairtradecertifierade. Producenten Du Toitskloof är en av världens största producenter av Fairtradevin och startades redan 1962. Du Toitskloof har sedan fler år varit involverade i ett av världens största Fairtradeprojekt och har tack vare sina insatser lyckats förbättra livssituationen både för vingårdarnas arbetare och deras familjer. Projektet täcker in en mängd saker såsom barnhem, skolbussar, multimediaverktyg, utbildningsprogram för att lära vuxna läsa och skriva samt stipendium för akademiska utbildningar. Projektet stöttar även regeringen i att driva den lokala grundskolan och har sponsrat ett datorcenter samt det publika biblioteket. Utöver detta verkar de för att förbättra arbetarnas boende- och levnadsstandard, ökad arbetsplatssäkerhet, bättre arbetsledning och andra arbetsmiljöfrågor.

Zola Cape Cuvée är ett fruktigt rött vin med inslag av svarta vinbär, kryddor, choklad och kaffe i smaken samt en balanserad fatkaraktär. Servera gärna till höstens mustiga rätter såsom viltfärsbiffar med lingon och potatisstomp.

Vill du läsa mer om Fairtrade och dess certifiering kan man göra det på deras hemsida.

 

Vin till julmaten?

Att hitta ett enda vin som passar till alla julbordets rätter är näst intill en omöjlighet och till många av rätterna kanske man ändå föredrar att servera öl, snaps eller mumma till. Vi tycker ju självklart att man även kan servera vin till delar av julbordet och satt ihop några vintips för er som vill servera vin till jul.

Till det småvarma som köttbullar, prinskorv och revbensspjäll tycker vi att en klassisk Rioja med sin fruktighet och kryddighet är ett utmärkt val.

Till laxen, Janssons och ostarna på julbordet är ett medelfylligt vitt vin från Alsace det perfekta valet.

Till julens sötsaker som fudge, ischoklad och marsipan rekommenderar vi ett glas av en god likör eller ett glas portvin.

Vad ska man äta till Riesling?

Det som gör druvsorten unik är dess mångsidighet — rieslingvinerna är väldigt matvänliga och lätta att matcha till i ett brett spektrum av maträtter och kök. Det passar till såväl fisk- och skaldjursätter som till ostar och chark, vegetariska rätter och fläskrätter med citrustoner. De sötare rieslingvinerna går utmärkt ihop med desserter. Man kan med andra ord ha en hel middagsbjudning och servera riesling till varje rätt om man så önskar!

Vad ska man tänka på när man ska ha vin i maten?

Många rätter blir godare med en skvätt vin i, alltifrån den vita fisksåsen till köttfärssåsen eller långkoket. Men vad ska man tänka på när man tillsätter vin i maten?

Vinet ger först och främst syra till maten vilket förhöjer de andra smakerna i maträtten, men vinet ger ju också en extra smakdimension och en mustighet när man talar om rött vin. Ska man ha vitt vin i maten ska man helst välja ett friskt torrt vitt vin utan ekkaraktär då eken i vinet kan göra såsen eller soppan besk. Ska man använda sig av ett rött vin bör man helst man ta ett medelfylligt ungt vin och även där helst ta ett utan alltför kraftig ekkaraktär.

Vad serverar man för vin till kräftskivan?

Snaps och ölen har en given plats på kräftskivan och de flesta har hört uttrycket ”Kräftor kräfva dessa drycker ” men om man inte vill dricka snaps och öl kan man faktiskt prova att njuta ett gott vitt vin till kräftorna. Det man ska tänka på är att servera viner som inte är för strama utan har en hel del fruktighet som kan matcha det smakrika kräftspadet tex en österrisk Grüner Veltliner eller en Pinot Gris från Alsace. Vin passar ju även ypperligt till kräftornas tillbehör såsom en krämig västerbottenpaj som man serverar med löjrom, rödlök, crème fraiche och dill.

Vad väljer man för vin till grillat?

Till grillat kött ska man tänka på att ha ett vin som kan matcha och väga upp den kraftiga grillsmaken, så de allra mest finstämda vinerna bör man undvika och istället leta efter riktiga kraftpaket.

Ska man grilla griskött, till exempel karré som man marinerat med en lite sötare marinad bör man ha ett fruktigare rödvin medan om man grillar lammkotletter med rosmarin kan man istället matcha med ett stramare vin.

Tillbehören till grillat brukar ibland bara vara en grönsallad och det är nyttigt och gott men inte det ultimata då det gäller vinmatchning. Varför inte istället servera det grillade köttet med lite grillade grönsaker tillsammans med en krämig sås smaksatt med fetaost för att bygga en smakbrygga till vinet.

Vilket vin passar till lammstek?

Till en klassisk lammstek som tillagats på medelhavsvis med örter, vitlök och citron passar ett inte alltför kraftigt men fruktigt vin från Piemonte, tex en Barbera utan för mycket fat eller en Nebbiolo.

Spelar det roll vilken typ av glas jag serverar vinet i?

På senaste tiden har det kommit en mängd vinglas som profilerar sig mot varje druvsort. Riktigt så stor inverkan på vinet har nog inte glaset men det kan vara bra att tänka på några saker när man väljer vinglas. Först och främst ska man se till att glaset är rent och inte har rester av till exempel diskmedel i sig. Har glaset stått länge i ett skåp kan det också dra till sig en mängd otrevliga dofter som man lättast blir av med genom att skölja glaset i ljummet vatten.  Glasets utformning har ingen inverkan på vinets smak men kan ha en stor inverkan på hur man upplever dess doft. Därför kan det vara synd att dricka champagne eller annat mousserande vin i ett alltför smalt glas då det inte ger plats för att vinets dofter ska utvecklas. Servera gärna champagnen i ett vanligt vitvinsglas för att kunna uppleva dofterna bättre.

Detta gäller egentligen för alla viner, man vill att de ska ha en viss kupad form för att kunna känna alla doftnyanser. Av samma anledning bör man inte heller fylla glaset upp till bredden utan fylla glaset till hälften ungefär.

Hur provar man vin?
Färg: Börjar med att kika på vinet, färgen avslöjar mer än vad man tror. Ett ungt vin är rött mot det lila hållet medan ett äldre vin har rostfärgade toner. Ett bra tips kan vara att titta på kanten av vinet, för att åldersbestämma det, är kanterna snarare tegelröda än rödlila har nog vinet några år på nacken. Ett vitt vin däremot brukar vara åt det genomskinliga hållet med lite gröna inslag när det är ungt men med ålder får vinet en mer djup färg som drar åt gula och gyllene färgtoner. Doft: Doften avslöjar det mesta om vinet, nästan mer än smaken. Det är även här man upptäcker de flesta defekter. Snurra lite på glaset för att frigöra aromerna och sniffa lite lätt på vinet. Smaken: När man doftat klart på vinet, ta en klunk och låt det skölja runt i munnen. Ta gärna in lite luft samtidigt så att alla smaker frigörs ordentligt. Det man försöka känna i vinet är självklart vad det smakar men även hur mycket sötma, syra och tannier vinet har. Sötman är lätt att känna igen för de flesta. Syran brukar man märka av genom att känna hur det drar i spottkörtlarna.
Hur länge håller en öppnad flaska vin?

Om du sätter på korken och förvarar den i kylskåp håller den i 2-3 dagar, sedan kan smaken börja påverkas och det kan upplevas att det har tappat lite i smak.

Beräkna vin till festen? Hur mycket vin går åt?

Om man serverar mousserande vin till fördrink brukar man få ut runt 7- 8 glas om man serverar i klassiska smala champagneglas. Till maten brukar man räkna att man får ut 6 glas vin från en flaska.

Varför är rosévin rosa?

Det är druvans skal som gör att vinet blir rosa. I rosévin ingår det därför alltid blå druvsorter. Nyansen på färgen kan variera utifrån druvsort, tillverkningsmetod och klimat. Från ljus aprikoston till intensivt chockrosa.

25 år eller äldre?
Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.